Een initiatief van samenwerkende begrazingsbedrijven

Betrouwbare kennis over
schapenbegrazing in natuurbeheer

Poorten Park Vliegbasis Soesterberg officieel geopend

geplaatst op 12 december 2014

Schaapskudde van Soesterberg kleurt grijze en natte opening.

 

Bericht uitgegeven op 11 december door de Provincie Utrecht:

 

“Op 11 december is één van de zes entrees van Park Vliegbasis Soesterberg officieel geopend. Na 100 jaar van beslotenheid is het moment aangebroken dat bezoekers de voormalige vliegbasis kunnen ontdekken; wandelend of fietsend genieten van de diverse natuur en militaire geschiedenis.

Gedeputeerde Bart Krol opende het park met trots. Jaren van voorbereiding zijn aan dit moment voorafgegaan. ‘Het is bijzonder dat voor iedereen nu een prachtig groot natuurgebied (van ruim 250 voetbalvelden groot) beschikbaar komt om van te genieten. Een enorme aanwinst voor de topregio Utrecht, waarvan niet alleen wij, maar ook generaties na ons kunnen genieten. Mede door natuur en cultuur die dit gebied te bieden heeft kunnen wij ook in de toekomst blijven behoren tot de meest competatieve regio’s in Europa’.

De vliegbasis Soesterberg bevindt zich midden in het Hart van de Utrechtse Heuvelrug. De voormalige vliegbasis werd in 2009 aangekocht door de provincie Utrecht. Samen met partners gemeente Soest, gemeente Zeist en Utrechts Landschap werd dit gebied ontwikkeld tot een unieke hotspot in de regio. Een belangrijke bijdrage in de provincie waarmee de Utrechtse leef- en woonomgeving sterk wordt verbeterd.

Het Nationaal Militair Museum werd ook op 11 december geopend op Park vliegbasis Soesterberg. Koning Willem Alexander verrichte de opening van het museum tegen de unieke achtergrond met het vele groen en de landingsbaan aan de horizon. Zowel de vliegbasis als het Nationaal Militair Museum openen tijdens het openingsweekend op 13 en 14 december haar deuren voor het publiek met een divers programma. Iedere dag van 10 – 16 uur kunnen bezoekers genieten van muziek, theater, kunst, workshops, lezingen en rondleidingen. Het programma is te zien op www.parkvbs.nl.

Dichter Ingmar Heytze uit Utrecht schreef een gedicht met de titel ‘Het Ontzet van Soesterberg’. Hij droeg dit gedicht voor tijdens de opening en overhandigde het vervolgens aan de stuurgroep van Park Vliegbasis Soesterberg. Ook vertelde vogelman Nico de Haan over de unieke natuur op de vliegbasis. Mede dankzij het beheer van Defensie en nu het Utrechts Landschap komen op de vliegbasis ruim honderd paar veldleeuweriken voor. Maar ook diverse roofvogels, tapuiten en andere zeldzame vogels.”

 

 

Delegatie bij officiele opening Vliegbasis Soesterberg volgt schaapskudde